Novosti

natrag

05 - 06 - 2018

Županja, Sava

Županjci obilježili Svjetski dan zaštite okoliša velikom akcijom čišćenja obale rijeke Save

Za ljepšu i čišću Županju naziv je velike akcije kojom su brojni Županjci, od osnovnoškolaca do onih starijih, obilježili Svjetski dan zaštite okoliša. Njih više od 100 sudjelovalo je u čišćenju i uređenju okoliša uz rijeku Savu kako bi podignuli svijest o važnosti očuvanja prirode te odgovornoga odlaganja ambalažnoga i drugoga otpada.

Pod geslom „Očistimo smeće jer se samo očistiti neće“ akcija je provedena na šest kilometara širokome području uz savski nasip na potezu od Sladorane do gradskoga izletišta Poloji, a uključila je i izletište Virovi te lovačku kuću „Gaj“. Akciju je u suradnji s Turističkom zajednicom grada Županje pokrenula Lovačka udruga „Gaj“ uz potporu tvrtke Coca-Cola, koja je svim sudionicima osigurala opremu za čišćenje. U akciji su se organizatorima pridružili članovi ribolovnoga društva „Sava“ i Konjogojske udruge „Stari Graničar“, učenici Obrtničko-industrijske škole, polaznici osnovnih škola „Mato Lovrak“ i „Ivan Kozarac“ te ostali Županjci, a Čistoća Županja pobrinula se za odvoz prikupljenoga otpada.

Akcija čišćenja održala se u sklopu društveno odgovornoga projekta Od izvora do mora, koji Coca-Cola u Hrvatskoj provodi poticanjem i podržavanjem akcija čišćenja hrvatskih obala u suradnji s vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva. „U Coca-Coli svjesni smo općega problema onečišćenja okoliša plastičnom ambalažom. Stoga neprestano tražimo nove načine da očuvamo prirodna bogatstva i pridonesemo čistoći okoliša. Vjerujemo da podržavanjem akcija čišćenja možemo pridonijeti manjemu zagađenju hrvatskih obala, mora, rijeka i jezera ambalažnim otpadom. Sretni smo da su to prepoznali i Županjci, koji su sudjelovali u ovoj akciji podižući svijest da ambalažu treba pravilno odlagati, a ne bacati u okoliš. Projekt Od izvora do mora ujedno prati Coca-Colinu svjetsku kampanju Svijet bez otpada kojom je javno obznanila cilj da do 2030. za svaku prodanu bocu ili limenku svojega pića bilo gdje u svijetu osigura povrat kako bi se oporabile i mogle ponovno iskoristiti“, izjavila je Boška Trbojević, direktorica Odjela za komunikacije i odnose s javnošću Coca-Cole HBC za poslovnu jedinicu Adria.

Mirko Bačić, direktor Ureda Turističke zajednice grada Županje kao suorganizatora akcije, naglasio je: „Veseli me što se ovoliko naših sugrađana odazvalo akciji kojoj je cilj zaštita rijeke Save i mjesnih prirodnih bogatstava, ne samo kako bi u čišćemu i ljepšemu okolišu mogli uživati samo Županjci, nego i sve veći broj turista koji prepoznaje izvornost i blagodati slavonskoga kraja. Pozivam i druge udruge širom Slavonije da se uključe u ovaj projekt jer ovakvim ekološkim akcijama zajednički pridonosimo rješavanju problema onečišćenja i očuvanju vodnih bogatstava i obala ne samo ovdje, nego i u cijeloj Hrvatskoj. Svatko od nas ima odgovornost brinuti se o našemu ekosustavu kako bismo ga ostavili u naslijeđe budućim naraštajima.“

U projekt Od izvora do mora može se uključiti svaka udruga civilnoga društva koja u svojoj zajednici želi potaknuti i organizirati akcije čišćenja s građanima jednostavnom prijavom putem mrežne platforme www.odizvoradomora.hr. Coca-Cola će opremom za čišćenje i podrškom komunalne tvrtke u odvozu otpada podržati 15 takvih akcija čišćenja do kraja listopada, a nositelji će najuspješnijih akcija tijekom kojih se prikupi najveća količina otpada po sudioniku na kraju ovogodišnjega ciklusa projekta biti nagrađeni novčanim iznosima od 15 000, 10 000 i 5000 kuna. 

podijeli na facebook
|