Novosti

natrag

30 - 07 - 2018

Zadar, plaža Puntamika

Čišćenje plaže Puntamika okupilo mlade iz cijele Europe

Jutros se na zadarskoj plaži Puntamika okupilo tridesetak mladih Europljana u akciji čišćenja pod nazivom Smells Like GREEN Spirit. Polaznici ljetne škole  AEGEE-Zagreb organizirali su je kako bi upozorili na nepovoljan utjecaj koji masovni turizam može imati na našu prirodu, ali i potaknuli na osobnu odgovornost u brizi za okoliš.

U sklopu naše ljetne škole nastojali smo sudionicima iz raznih dijelova Europe približiti hrvatske prirodne ljepote i bolje ih upoznati s tematikom ekološke održivosti. Oni su zadovoljni što su sudjelovanjem u čišćenju Puntamike od plastičnog, papirnatog ali i drugoga otpada, naučili kako svatko od nas može biti odgovorniji prema okolišu i pridonijeti njegovu očuvanju“, izjavio je Franjo Lovro Popović ispred organizatora akcije, udruge AEGEE-Zagreb.

Akcija čišćenja, za koju je Coca-Cola u Hrvatskoj osigurala svu potrebnu opremu, održana je u sklopu njezina društveno odgovornoga projekta Od izvora do mora. Projekt je usmjeren na čuvanje područja uz hrvatske vode – rijeke, jezera i obale Jadranskoga mora. U suradnji s nevladinim udrugama i institucijama potiče se i podržava akcije čišćenja obala te podiže svijest građana o važnosti odgovornoga odlaganja ambalaže i čuvanja okoliša.

Problem onečišćenja okoliša jedan je od najvećih s kojima se svijet danas suočava, stoga i u Coca-Coli neprestano tražimo nove načine za očuvanje prirodnih bogatstava i doprinos čistoći okoliša. Akcije čišćenja dio su naših napora kojima se nadamo pridonijeti manjemu zagađenju hrvatskih obala, mora, rijeka i jezera ambalažnim otpadom. Plaža Puntamika jedan je od simbola grada Zadra i radi blizine centru čest izbor Zadrana i turista. Zato nam je drago da su upravo ovi mladi ljudi prepoznali potrebu da je učine ljepšom i čišćom te se aktivno uključe u rješavanje problema onečišćenja. Projekt Od izvora do mora ujedno prati Coca-Colinu svjetsku kampanju Svijet bez otpada, kojom je tvrtka javno obznanila cilj da do 2030. za svaku prodanu bocu ili limenku svojega napitka bilo gdje u svijetu osigurava povrat kako bi se oporabile i mogle ponovno iskoristiti“, istaknula je Boška Trbojević, direktorica Odjela za komunikacije i odnose s javnošću Coca-Cole HBC za poslovnu jedinicu Adria.

U projekt Od izvora do mora može se uključiti svaka udruga civilnoga društva koja u svojoj zajednici želi potaknuti i organizirati akcije čišćenja s građanima jednostavnom prijavom putem mrežne platforme www.odizvoradomora.hr. Coca-Cola će opremom za čišćenje i podrškom komunalne tvrtke u odvozu otpada podržati 15 akcija čišćenja do kraja listopada, a nositelji će najuspješnijih akcija tijekom kojih se prikupi najveća količina otpada po sudioniku na kraju ovogodišnjega ciklusa projekta biti nagrađeni novčanim iznosima od 15 000, 10 000 i 5000 kuna.

podijeli na facebook
|